Spring naar inhoud

Bed and Breakfast hypotheek

16 augustus 2011
tags:

Er zijn weinig mensen die contant een huis kunnen afrekenen, wij in ieder geval niet. We hebben ons de laatste tijd veel afgevraagd wat nu de mogelijkheden zijn voor een hypotheek op een huis in Spanje. De banken geven niet gemakkelijk meer een hypotheek, dus je moet zo weinig mogelijk minpunten achter je naam hebben staan. Gelukkig hebben wij altijd netjes onze aflossing voldaan en hebben we geen BKR meldingen en andere leningen lopen. Op internet kun je erg veel informatie vinden over hypotheken en er zijn veel bedrijven die hier advies in geven. Het is best moeilijk hier de betrouwbare uit te halen en er één te zoeken die niet al te veel commissie vraagt. Er komen vaak ook weer allerlei verschillende eisen naar voren. Een hypotheek bij een Nederlandse bank voor een Spaans huis is niet zo makkelijk dus het zal toch snel een Spaanse bank worden. Wat mag je dan lenen? Je moet in ieder geval een vast inkomen hebben, naar een bank gaan en een businessplan voor een B&B laten zien heeft een slagingskans van bijna 0%. We lezen veel verschillende verhalen op internet. Je mag ongeveer 35% van je netto jaarinkomen aan krediet of huurlasten uitgeven dat is inclusief je woonlasten in Nederland. Dat wordt dus tijdelijk een huurflatje in een volksbuurt. Daarnaast moet je ook nog een flink bedrag aan eigen geld meenemen omdat de bank maar 60% en heel soms 70% wil financieren. Dan moet je voor elke 100.000 euro toch al snel zo’n 30.000 tot 40.000 euro meebrengen. Er zijn uitzonderingen waarbij er meer gefinancierd wordt, vaak gaat het dan om huizen die de bank heeft overgehouden na een schuldsanering van de vorige eigenaren. We calculeren hier heel wat af. Wat is de overwaarde van ons huis in Nederland, welke potjes staan er nu nog her en der, hoeveel hypotheek willen we eigenlijk, hoeveel kamers zijn er dan nodig en tegen welke prijs en hoeveel bezetting zal er gemiddeld in de kamers zijn? Intussen zijn we al echte Excel goeroes geworden door al deze berekeningen. We vragen ons vaak af hoe andere mensen het allemaal hebben gedaan, want er ligt nog een hele uitdaging voor ons.

11 reacties leave one →
  1. 16 augustus 2011 22:23

    Ongetwijfeld zullen heel veel mensen veel eigen geld meegebracht hebben anders is het bijna onmogelijk, kwamen wij ook achter. Wanneer je in de campo een huis wilt kopen krijg je vaak maar 60%, je moet dus veel eigen geld mee brengen. Reken ook maar uit wat je aan hypotheekrente moet betalen, dat kan ook niet geheel aflossingsvrij er komt dan ook nog geld bij voor de aflossing. Ga je dat met 2 kamers terug verdienen? Een huis van 4 ton zeker niet!

  2. 17 augustus 2011 00:21

    wij zijn met de verkopende Spaanse makelaar naar Cajasur gegaan en de hypotheek die we bij geen enkele bank in Nederland en Spanje rond konden krijgen, kregen we wel rond via zijn contacten. Nederlandse makelaars hebben volgens ons weinig contacten bij Spaanse banken. Wij denken dat het in Andalusië een kwestie is van gunnen.
    Ook hoef je niet te vertellen dat je je baan in Nederland opgeeft. Als je denkt een goedlopende b en b in Spanje te kunnen beginnen zou ik maar eerst zeggen dat je gewoon in NL blijft doorwerken. Dan gaat een hypotheek een stuk gemakkelijker.
    Maar ja onze hypotheek perikelen waren 5 jaar geleden , misschien is het nu veel moeilijker.
    Ik denk trouwens dat je als je alles afgezekerd wilt hebben, je nooit een een b en b in Spanje moet en kunt beginnen. Het is vrij ondernemerschap, je kunt winnen of verliezen. In het eerste geval heb je geluk en in het tweede geval heb je het in ieder geval geprobeerd. Er zullen weinig mensen zijn die jullie daarom minder aankijken.
    Dus houd op met dat berekenen, geloof in jezelf en wat je wilt en vergeet de Nederlandse manier van denken. Spanje is anders.

  3. Jeroen permalink
    17 augustus 2011 07:16

    BIj ons is het ook gelukt door de contacten van de makelaar in het dorp met de CajaSur.
    De hypotheek werd wel gezien als zakelijk en daardoor was een looptijd van 15 jaar de maximale duur waardoor je veel aflossing per maand betaalt.
    Succes

  4. Jeroen Schless permalink
    17 augustus 2011 07:39

    Misschien nog een tip, zoek een pand waar al een aardige hypotheek op zit en neem die dan over. Spaanse banken doen daar volgens mij veel minder moeilijk over, het geld is toch al verstrekt. En ook de panden met beslag van de bank zijn misschien een optie. Elke bank heeft geloof ik wel een site met het og waar beslag op is gelegd.

  5. 17 augustus 2011 09:42

    Kom maar een bakkie doen dan willen we onze ervaringen wel vertellen…………verder sluit ik mij aan bij Jan Katuin (ik weet niet wie dat is overigens).
    Emigreren en een B&B beginnen is en blijft een avontuur en daar moet je lol in hebben!

  6. 17 augustus 2011 11:02

    Ja we kennen het allemaal, Dat leuke excel waar we alles in calculeren. Met een hypotheek, met de kamerprijs en de aantal kamers, daarvan af de overwaarde. Hoeveel moet je zelf investeren. Heb je inderdaad 30% eigen geld nodig of 40%. We hebben er hier al over gesproken, het blijft constant calculeren. Maar blijf het doen en reken jezelf niet rijk, blijf reeel. Groetjes Frank en Betty http://www.casalasolivas.com

  7. 17 augustus 2011 23:17

    Gewoon gaan! Gooi je hart erin. Niet teveel nadenken en rekenen.

  8. Martin permalink
    11 april 2013 19:57

    Wij zijn deze week wezen kijken bij B&B’s in Andalusia, Spanje. Hele mooie bedrijven gezien, maar met prijzen die alleen weggelegd zijn voor mensen met een dikke portemonnee. En die gaan zich juist niet meer in het zweet werken voor een eigen bedrijf. Onze zoektocht wordt niet naar B&B’s, maar naar geldschieters…. Wie heeft goede bruikbare tips.

Plaats een reactie