Spring naar inhoud

Interview Meer Madrid

Een groep eerstejaars journalistiek studenten uit Tilburg maken in het kader project ‘Buitenland’ een trip naar Madrid om kennis te maken met de buitenlandjournalistiek. Ter voorbereiding aan de reis nemen zij verschillende interviews af over Madrid en Spanje. Max Pijnenburg, een van de studenten heeft ons geïnterviewd met onderstaand resultaat. De tien studenten die de reis maken houden een blog bij, MEER MADRID. Met mooie interessante verhalen, reportages en feiten belichten zij de andere kant van Spanje en Madrid. Want Spanje is meer dan alleen maar Tapas, Flamenco en Stierenvechten. Volg ze ook op Twitter en Facebook.

SpaansVerlangen_meerMadrid

“Spanje is meer dan de Flamenco en het stierenvechten”

Door Max Pijnenburg

Edwin (41) en zijn partner Dennis (40) willen sinds 2008 maar één ding: emigreren naar Spanje en daar een ‘Bed and Breakfast’ starten. Hun huis in Den Haag, dat maar niet verkocht wordt, houdt ze voorlopig nog tegen. Die tegenvallende verkoop heeft ze wel de tijd gegund om zich goed te oriënteren. Ze gaan twee keer per jaar naar het land van de tapas en het stierenvechten om zich goed voor te bereiden op het leven in Spanje.

Kunt u in het kort vertellen wat u van plan bent te gaan doen in Spanje?

“We willen een luxe Bed and Breakfast starten in het zuiden van Spanje. Een ‘B&B’ kun je natuurlijk overal beginnen, maar we willen graag in het buitenland werken. Niet omdat we Nederland niet leuk vinden, maar we zijn geïnteresseerd in andere culturen en nieuwe uitdagingen. Waarom Spanje? We zijn verliefd geworden op het land, de mensen, de cultuur en de manier van leven.”

Wat trekt jullie dan zo aan in Spanje?

“Die liefde is ontstaan in Madrid. Spanje is meer dan tapas, Flamenco en stierenvechten. De sfeer en manier waarop Spanjaarden naar het leven kijken en hoe ze met elkaar omgaan. Het sprak ons aan. Het zijn de mensen, het temperament, ruige landschappen en de rijke cultuur die er voor zorgde dat we verliefd werden.”

Jullie zijn in 2008 op verkenningsreis gegaan door Noord-Spanje, wat hoopten jullie daar te ontdekken?

“Toen we eenmaal het plan hadden om een Bed and Breakfast te starten wilden we dat wel goed voorbereid doen en het project een kans van slagen geven, daarom zijn we deze reis gaan maken. We gingen nu heel anders naar Spanje kijken, niet meer als toerist maar als emigrant. We wilde graag alle regio’s meenemen in onze zoektocht en zijn dus begonnen in het noorden van Spanje.“

Waarom hebben jullie dan gekozen voor een Bed and Breakfast in Andalusië, Zuid-Spanje?

“Andalusië is bekender bij het grote publiek, er komen jaarlijks veel toeristen. Van die toeristen moeten we het uiteindelijk toch hebben. Andalusië is een regio die veel te bieden heeft. Naast het strand- en uitgaansleven heeft het prachtige natuurparken en culturele mogelijkheden. Bovendien zijn de seizoenen in het noorden vrij kort. In Zuid-Spanje begint het seizoen eind maart en eindigt het in oktober of november. We hebben veel reizen gemaakt om uit te vinden waar je het best slaagt. Belangrijk daarin is wat gasten uit willen geven en wat ze belangrijk vinden maar ook waar we ons zelf thuis kunnen voelen want dat straal je uit naar je gasten. We hebben bij veel Bed and Breakfast-locaties overnacht en gepraat over onze plannen.”

Doordat jullie huis nog niet verkocht is, hebben jullie veel tijd om je goed voor te bereiden. Als jullie huis in Nederland gelijk verkocht was, zouden jullie dan ook zo goed voorbereid naar Spanje vertrekken?

“We zouden dan wel eerdere en andere beslissingen hebben genomen, ja. We hebben bijvoorbeeld besloten dat we niet meer gaan kopen, maar huren. Als ons huis in het eerste jaar was verkocht dan hadden we waarschijnlijk een locatie in Spanje gekocht.”

En als geld geen rol speelt, waar zouden jullie dan willen wonen in Spanje?

“Cadiz (Zuid-Spanje, ten westen van Gibraltar, red.). Dat is een provincie die nog niet zo bekend is bij een grote groep toeristen. Deze provincie is vooral bekend om zijn witte dorpen, Sherry en prachtige zandstranden. Er komen vooral veel Spaanse bezoekers, Engelsen en Duitser, maar geen Nederlanders. Daar moeten we het wel van hebben. Je moet rekening houden met de regio, het weer, de seizoenen maar ook met de aankomende vluchten.”

Er heerst nu een enorme werkloosheid in Spanje, toch willen jullie nog steeds emigreren. Hebben jullie nooit getwijfeld?

“Nee, nooit. We gaan uit van onze eigen kracht en zijn goed voorbereid zodra we er aan beginnen. Bovendien zit er nog veel potentie in het toerisme dat nog steeds groeiende is. We gaan dit avontuur niet aan omdat we er rijk van willen worden, we kiezen voor een andere manier van leven. We willen vooral ons eigen ding doen, genieten en in contact komen met leuke interessante mensen. Natuurlijk kijk je goed naar je ‘conculega’s.’ Als je allemaal het zelfde doet wordt het een prijsgevecht. Een eigen identiteit is dan ook een must

Merken jullie veel van de werkloosheid?

“Het toerisme stijgt, maar in de rest van het land is inderdaad veel werkloosheid. Vroeger moest je bij restaurants vechten om een plekje, nu is dat wel anders. Spanjaarden zijn gewend om buitenshuis te eten, maar daar is nu geen geld meer voor. Het zijn vooral nog toeristen die uit eten gaan. Je ziet steeds meer zwervers en door de werkloosheid gaat de criminaliteit wel wat omhoog en toeristen zijn dan een makkelijke prooi.”

Er is veel moois te vertellen over Spanje, maar wat vinden jullie minder aan het land?

“Een keerzijde aan Spanje is dat Spanjaarden heel erg familiemensen zijn. Dus als buitenstaander is het heel moeilijk om een vriendschap op te bouwen of tussen die familie te komen. In Nederland is dat juist andersom. Veel Spaans eten vinden we lekker, maar het is soms ook heel vet en fantasieloos. Als je vis bestelt, krijg je ook vis. Niets meer en niets minder. Spanjaarden kennen ook andere fatsoensnormen dan wij. Als je een mail of brief stuurt, krijg je wellicht pas maanden later iets terug. Het bekende mañana mañana. De bureaucratie is iets waar wij Nederlanders best wel moeite mee hebben, maar dat komt voort uit de manier van leven en juist dat spreek ons zo aan.”

Benieuwd hoe dit verhaal afloopt? Blijf ons volgen en schrijf je in voor automatische updates.

One Comment leave one →
  1. 25 mei 2013 17:43

    Superleuk verhaal. Geweldig, amigos. Ik hoop dat jullie er snel naartoe kunnen om eindelijk jullie B&B te gaan beginnen en wij reserveren als eersten.

Plaats een reactie