Skip to content

Column Dos Cortados

Dos Cortados plaatst iedere maand een nieuwe gast-column op haar website. Wij zijn door Anne en Alexander gevraagd om een bijdrage te leveren en dat vonden wij natuurlijk een hele eer. We zijn aan het schrijven geslagen over onze liefde en passie voor Spanje en zie hieronder het resultaat.

Het Spaanse Verlangen van Edwin en Dennis

Een aantal jaren geleden was Spanje voor ons alleen maar een goedkope bestemming waar busladingen vol jongeren heen gingen om op een zo goedkoop mogelijke manier vakantie te vieren. We moeten eerlijk toegeven dat één van ons daar ook ooit bij hoorde!
 De allereerste vakantie zonder ouders was naar Ibiza, nou dan weet je het wel! Het was echt een geweldige vakantie maar we staken niet echt iets op van de Spaanse cultuur. 
Vroeger gingen we vaak naar Spanje met de auto en later ook met een vouwwagen en dat was nog een hele onderneming zo in het hoofdseizoen. 
Twee rokende ouders voorin, een wagenzieke zus naast je en de kachel in de auto hoog om de motor te koelen terwijl het buiten tegen de 40 graden liep. Airco, daar hadden we nog nooit van gehoord. Toch was de reis er naartoe altijd een leuk avontuur, het gaf een echt vakantie gevoel. 
Eenmaal op de camping aten we ‘pollo met patatas fritas’. Waren er toen eigenlijk al tapas? 
Oma stuurden we altijd een ansichtkaart met zo’n Spaanse danseres erop waarbij de jurk er dan op was geplakt. Je ziet ze in Spanje nog wel eens. Zo herinneren we ons Spanje van toen we jong waren. Dat is later wel veranderd!

Verliefd op Spanje!

Samen hebben we Spanje opnieuw ontdekt in Madrid! We waren helemaal onder de indruk van deze geweldige stad en er wordt nog vaak over gepraat. 
Wat een geweldige sfeer hing daar, het gevoel komt ook weer helemaal boven terwijl we dit aan het schrijven zijn. 
De prachtige gebouwen, de sfeervolle pleintjes en de terrasjes die helemaal vol zaten met mensen die genoten van de heerlijke drankjes en tapas, maar vooral ook van elkaar. 
Tegen een uurtje of twaalf in de avond gingen je pas aan het diner en diep in de nacht kwamen we voldaan terug in ons hotel. 
Ja hier zijn we verliefd geworden op Spanje en vooral op de Spaanse mentaliteit. In 2007 raakte Dennis door een reorganisatie zijn baan kwijt. Van de premie hebben we een aantal maanden door Australië gereisd waar de eerste plannen voor het beginnen van een bed and breakfast zijn ontstaan. 
We hebben eerst nog gekeken of er mogelijkheden waren om naar Australië te emigreren maar dat bleek erg ingewikkeld te zijn, maar nog veel belangrijker was dat we écht verliefd waren op Spanje. 
Na thuiskomst ging Dennis aan het werk bij een nieuwe werkgever en pakte ook Edwin de draad weer op. 
Toch bleef er iets knagen in ons achterhoofd. Willen we op deze manier doorgaan tot ons pensioen? Is dit alles wat we willen en kunnen? Het antwoord was heel duidelijk: NEE.

Een eigen bed and breakfast beginnen in Spanje.

De meeste vrienden om ons heen kregen kinderen en hadden daarmee de toekomst gepland voor zichzelf. Beiden hadden we van kinds af aan al het gevoel ooit te willen werken en wonen in een ander land of zelfs te gaan emigreren. 
De nieuwsgierigheid, het avontuur en het onbekende trok ons aan, dat zit blijkbaar toch in je bloed. We speelden met de gedachte of het runnen van een bed and breakfast iets voor ons zou kunnen zijn. 
We zijn beiden sociaal en service gericht, houden van koken en vinden het heerlijk om mensen in de watten te leggen. Hiermee zouden we onze liefde voor Spanje kunnen combineren met een nieuwe avontuur en een nieuw bestaan buiten Nederland. 
Het is overigens niet zo dat we ons eigen kikkerlandje beu zijn, maar er is meer te ontdekken in de wereld en we willen graag alles uit het leven halen wat er in zit. Met de Spaanse taal waren we ook al aan de slag gegaan want in de jaren voor Australië gingen we regelmatig naar Zuid-Amerika. Met de lokale bevolking was het altijd moeilijk communiceren en dus besloten we Spaanse les te gaan volgen.

Zoektocht, dwars door Spanje heen. Het werd Andalusië!

In 2008 gingen we voor de eerst keer op verkenningsreis naar Spanje. In het begin hadden we nog geen idee welk deel van Spanje nu het beste zou zijn voor onze plannen en waar we ons het meest zouden thuis voelen. We gingen nu anders naar het land kijken. 
Het gaat niet om een paar weken of maanden vakantie, nee het ging om onze nieuwe toekomst. We begonnen eerst een deel van het noorden zoals Navarra, Aragón en Catalonië te verkennen. Na de eerste reizen werd het gevoel van een eigen bed and breakfast en een nieuw leven in Spanje steeds sterker, maar we waren nog niet overtuigd of het noorden van Spanje nu het meest geschikt was voor onze plannen. 
Vervolgens zijn we de provincies Valencia, Alicante, Almeria en Malaga gaan verkennen. Het is een groot land dus er werd aardig wat afgereden met ons huurautootje. 
Later hebben we de provincies Cádiz en Huelva verkend en uitstapjes gemaakt naar Cordoba en Jaén. 
Op Cádiz waren we beiden smoorverliefd. Dit was het Spanje wat we nog niet kenden. Het was er puur en écht, de stranden waren net ansichtkaarten evenals de witten dorpjes. 
Het Spaanse temperament en de cultuur sprak hier ons enorm aan en ook de Sherry heeft ons toen gegrepen. 
We besloten ons meer op de provincie Cádiz te gaan richten. We gingen flink op onderzoek uit om maar zoveel mogelijk informatie over deze provincie te vinden en natuurlijk ook alvast naar huizen te kijken. 
We hebben er zelfs al een aantal bezichtigd waarvan één huis de “wow” factor had zoals wij dat noemen. 
Deze casa bleef zo in ons hoofd zitten dat we het hebben laten onderzoeken. Helaas bleek het bestemmingsplan niet goed te zijn. We waren veel op internet aan het zoeken naar huizen, vliegroutes en statistieken inzake het toerisme in de provincie Cádiz. 
Omdat ons huis in Nederland niet verkocht werd konden we nog geen echte stappen ondernemen dus gaf dit ons de tijd om nog meer bezoeken naar Spanje af te leggen en informatie te vergaren. Later besloten we toch weer opnieuw eens naar de provincie Málaga te kijken.
We combineerden de vakantie met twee weken Spaanse les. In die twee weken leer je zo ontzettend veel en dat konden we weer mooi combineren met de huizenjacht en het zoeken van de juiste locatie. Ondertussen hebben we al drie keer een vakantie gecombineerd met een talencursus. ‘Dat kun je maar alvast gedaan hebben,’ dachten we! 
Op een gegeven ogenblik vonden we Málaga toch ook weer steeds interessanter worden. Niet omdat het mooier was dan Cádiz maar vooral omdat het aantal toeristen in deze provincie hoger ligt. Een B&B zonder gasten voeren hou je niet zo lang vol. 
Er zijn dagelijks vele vluchten die vanuit Nederland, Duitsland en Engeland op Malaga vliegen, Cádiz is stukken minder druk wat aanvoer van vakantiegangers betreft, dus iets om mee te nemen in onze beslissing. 
We waren er intussen wel uit dat het Andalusië zou worden en niet het noorden of de oostkust van Spanje, maar Cádiz of Málaga, ja daar waren en zijn we nog steeds niet over uit.

De tijd kan in je voordeel werken.

Intussen hebben we al een dertigtal B&B’s bezocht in Spanje. De meesten doen het toch best goed, vooral die rondom Málaga. 
Er is veel concurrentie maar je kan elkaar ook helpen en versterken om meer gasten te trekken. De meeste B&B eigenaren zien een nieuwe B&B dan ook niet direct als iets negatiefs. 
We hebben vaak hele leuke gesprekken met de eigenaren en met veel van hen houden we contact. 
Het is een leuk wereldje en er zijn zelfs mooie vriendschappen uit ontstaan. 
Voordat we de stap kunnen maken om een huis in Spanje te kopen willen we eerst ons huis in Nederland verkocht hebben. Dit staat nu al bijna twee jaar te koop, dus we worden aardig op de proef gesteld. 
In die tijd zijn onze plannen en ideeën wel wat veranderd en worden ze alleen maar helderder. We weten steeds beter wat we wel of niet willen. 
Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we een grotere B&B met vijf tot zes kamers willen of juist iets kleiners met 3 kamers. De investering en risico’s zijn lager maar er moet wel genoeg geld binnenkomen om te kunnen leven ook al hebben we niet veel nodig. 
De huizenverkoop in Spanje is er erg slecht aan toe dus we hoeven geen overhaaste beslissingen te nemen. Veel huizen die drie jaar geleden te koop stonden staan nu nog steeds te koop, vaak is de prijs al flink gezakt dus dat is weer ons voordeel. 
De andere kant is wel dat banken strenger zijn met het verstrekken van een hypotheek dus dat werkt weer in ons nadeel.

Het liefst vertrekken we morgen al naar Spanje!

Het liefst zouden we morgen al richting Spanje vertrekken maar dat gaat nu eenmaal niet. Intussen proberen we extra te sparen, de taal goed te leren en kijken we rond voor huizen. Daarnaast hebben we sinds kort onze eigen blog http://www.spaansverlangen.wordpress.com waar mensen die het leuk vinden ons kunnen volgen. 
Omdat onze werkgevers nog niet op de hoogte zijn van onze plannen moeten we sommige zaken nog privé houden. Het is nu alleen nog maar een kwestie van tijd want die bed and breakfast van ons gaat er zeker komen!

Deze column is geplaatst op 28 juni 2011. Wil je meer weten over Dos Cortados, ga naar: http://www.doscortados.eu/

reisgids_malaga-boek+ipad350[1]

Málaga is ‘hot’. In korte tijd heeft deze stad aan de Middellandse Zee zichzelf opnieuw uitgevonden én op de kaart gezet.

Het bruisende en gastvrije Málaga biedt de bezoeker een briljante combinatie van zon, zee, bergen, kunst cultuur en gastronomie. Anne Pennekamp van Dos Cortados heeft een praktische reisgids over Malaga geschreven, voor wie het maximale wil halen uit een bezoek aan deze prachtige stad. http://www.reisgidsmalaga.nl/

Advertenties
9 reacties leave one →
 1. 2 juli 2011 14:19

  Jee, zeg. Wat kunnen jullie schrijven.;-)

 2. 3 juli 2011 00:07

  Hola guapos,
  echt een leuk artikeltje en jullie verwoorden de twijfels en angsten erg goed. Jammer genoeg heb ik, zoals bij alle blogs het gevoel dat wij het helemaal verkeerd aangepakt hebben……. Wij hebben niet heel Spanje doorgereisd om een huis te vinden, wij hadden geen Spaanse les gevolgd voor we ons huisje kochten, wij hadden zelf niet eens een idee wat we wilden doen en wat we konden bereiken. We zijn er gewoon aan begonnen! Eigenlijk wilden we een oude watermolen in Frankrijk kopen, maar het werd een klein boerderijtje in Catalunya. Als de gasten ons vragen wat doe je hier… dan antwoord ik: “zo weinig mogelijk” helaas is dit niet steeds mogelijk. Ik heb steeds de indruk dat mensen met een B&B droom zich laten leiden door een huis of een ligging… maar dat heeft niks met een B&B te maken. Een B&B ben jezelf! Je verkoopt of beter gezegd je geeft jezelf aan je gasten. Dus eigenlijk doet het er niet toe waar je bent het belangrijkste is dat je het graag doet! Nuja, soms heb ik het gevoel als ik de blogs en al de informatie lees, dat wij het helemaal verkeerd aangepakt hebben. Maar we doen het toch al 7 jaar. Maar alvast veel, erg veel succes gewenst met jullie zoektocht.

  • 3 juli 2011 01:20

   Soms moet je gewoon de knoop doorhakken! Wij wachten echter al een tijd op de verkoop van ons huis waardoor we veel tijd hebben gehad om na te denken over de zaken! Je hebt het mooi verwoord in je stukje hierboven.
   Jullie pand ziet er trouwens prachtig uit!

   • 3 juli 2011 14:29

    Jullie zijn steeds welkom in Can Patiras, en dan leg ik wel eens uit waarom Catalunya beter is dan het zuiden ;-)

 3. 19 juli 2011 23:38

  Leuke reactie Bart en inderdaad…. een B&B, dat ben je ZELF en blijkbaar doe je dat heel erg goed. Er is bijna nooit een kamer vrij in jullie ‘Can Patiras’ en dat is best een klein wondertje. Buen hecho Bart.
  En als jullie (Edwin en Dennis) ooit naar Can Patiras op bezoek gaan…… Waag het dan niet om ons niet mee te nemen. ;-)

 4. 8 september 2011 12:59

  Hoi Dennis en Edwin,
  Als Spanjeliefhebber is dit voor mij een heerlijke site.
  Ik heb nog niet alles gelezen, maar alvast een paar tips van mijn kant.
  * Leuke Bed & Breakfast om te bekijken : http://www.123ole.nl/ van Gerard van den Heuvel en zijn vrouw Debbie.
  * Een uitzending van “Kinderen geen bezwaar over die Bed & Breakfast:
  “Hasta la vista, baby!” > Gerard heeft een vakantie in Spanje geboekt. Zijn verwachtingen zijn hooggespannen. Zo ook die van Daan. Klik:
  > http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/id/VARA/serie/VARA_101142144/VARA_101141473/bb.20070217.asf
  * Een boek dat interessant en humorvol geschreven is over de “eigen aardigheden” en kenmerken van de Spanjaarden. Echt aan te raden! Maarten Steenmeijer: “Spanje is anders”
  Ik heb een cursus Spaans gedaan in Salamanca, waar ze het mooiste Spaans spreken. Een geweldig mooie stad ook.
  Succes en hoop op een reactie!
  Groetjes, Liesbeth.

  • 8 september 2011 16:30

   Beste Liesbeth, leuk dat je ons volgt. Daar zijn we natuurlijk altijd blij mee, ook met tips, ideeën en alle andere Spanje informatie. Heerlijk als mensen zo enthousiast zijn over Spanje, het is dan ook een geweldig land. Wij moeten je eerlijk bekennen dat wij niet wisten dat Alfred van den Heuvel (neem aan dat je niet Gerard bedoelde, of is dit een broer van Alfred?) deze B&B samen met z’n vrouw runt in Spanje. Ook de aflevering van “kinderen geen bezwaar” met het Spanje tripje hebben wij niet eerder gezien. Leuk, gaan we eens op ons gemak bekijken. Het lijkt ons een bijzonder boek, dus die moeten we ook maar eens bestellen. Naast alle voorbereiding zijn wij ook al een aantal jaar bezig met Spaanse les, veelal in Den Haag maar ook een aantal keren een paar weken op Malaca instituto in Málaga en één keer bij Gadir in Cádiz. Als je onze blogs leest van de afgelopen periodes kom je ze vanzelf tegen. De laatste tijd schiet het er bij in door het werk en alle andere bezigheden. Ook deze blog, Twitter en Facebook vragen veel aandacht. Dat is heel erg leuk, maar dat is niet bevordelijk voor ons Spaans ;-) Wij hopen nog vaker van je te horen, en blijf ons volgen! Saludos, Edwin y Dennis.

 5. 29 maart 2012 18:41

  Hey mannen, wat betreft dat Spaanse verlangen: daar kan ik over meepraten. Misschien heb ik wel een leuke tip voor jullie wat betreft talenscholen (heb zelf in Malaga, Cádiz, Valencia en in El Puerto de Santa Maria gestudeerd). Als ik die scholen en plaatsen vergelijk komt de de Trinity School in El Puerto de Santa Maria (aan de baai van Cádiz) daar als een ongeslagen winnaar met kop en schouders bovenuit.

  • 31 maart 2012 12:11

   Hola Theo, Leuk dat je ons volgt en ook zo enthousiast bent over het mooie Spanje. Je tip over talenscholen is natuulrijk altijd van harte welkom, dank je wel daar voor. Misschien kan je ons iets meer vertellen waarom Trinity er zo voor jouw met kop en schouder boven uit steekt. Wij hebben zelf zeer goede ervaringen met Malaca Instituto in Málaga. Saludos, Edwin y Dennis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: